вторник, 4 ноември 2008 г.

За вредата и ползата от мастурбацията...



Сексуалността се проявява по различен начин през различните възрасти. До появата на трудовете на Зигмунд Фройд се е считало, че децата нямат сексуални усещания преди настъпването на пубертета. Сега всеобщо разпространено е мнението, че и най-малките деца имат такива усещания и са много любопитни по отношение на секса. Все пак за децата сексуалността не е толкова важна част от живота им.
В юношеска възраст обаче нещата се променят. Сексуалната чувствителност се проявява много силно. Тя е важна част от цялостното развитие и достигане до пълна физическа и емоционална зрелост. Сексуалните интереси и желания, чувството за самоопределяне и болезнено изострена чувствителност към другия пол стават водещи моменти в относителното спокойствие на детството. Пред тийнейджъра се появяват и големи социални и емоционални предизвикателства. Именно през този период самозадоволяването или мастурбацията е както удоволствие, така и облекчение на острото сексуално напрежение. С настъпването на пубертета тийнейджърът е „обхванат” от сексуални усещания, които е трудно да бъдат овладени. Самият той се променя и изнервя. Контактите между подрастващите деца и родители стават трудни и почти невъзможни. Усещанията се предизвикват от случайно докосване, гледане на списания или филми със сексуални сцени, както и само при мисълта за някое момиче или момче. Сексуалната възбуда се придружава с ерекция при момчетата и мокрота във вътрешността на влагалището при момичетата. Онова, което изпитват, се нарича сексуален нагон – изключително важен етап в живота на всяко човешко същество. В тийнейджърската възраст този нагон е водещ и присъства в мислите, реакциите и действията.
В този период от живота си момичетата и момчетата, които имат сексуални усещания, започват да онанират. Едни - често и редовно, други по – рядко, но почти всички тийнейджъри минават през този етап от развитието си. Момичетата също мастурбират. Не всички. И със сигурност жените не са толкова много, колкото мъжете. Жените стигат до оргазъм обикновено по - бавно от мъжете, а има и много жени, които никога не са стигали до оргазъм. Напоследък мастурбацията става все по – приемлива практика като интимно поведение и много жени са се научили да мастурбират и така да постигат оргазъм. Това, което научат сами, после могат да покажат и на партньора си, за да изпитат максимално удоволствие. В онанирането няма нищо лошо. По отношение на мастурбацията има много митове, които съвременните научни схващания отричат. Онанирането не води до отслабване на зрението или на умствените способности, не изчерпва семенната течност у момчетата, не оказва никакво въздействие на сексуалният живот след време. Не можете да се разболеете от венерически болести.
И все пак какво смущаващо има във мастурбацията?Няма съмнение, че самозадоволяването е нещо твърде елементарно, което само намалява физиологичното напрежение, но не удовлетворява потребността от човешкото общуване и близост, което е възможно само в пълноценен сексуален контакт. Точно за това, въпреки удоволствието от онанирането, хората непрекъснато и почти цял живот търсят възможност за установяване на пълноценни междуличностни отношения с представителите на другия пол. Някои момчета срещат значителни трудности във запознанството и общуването със момичетата, което ги кара да съсредоточат сексуалната си активност изключително върху самозадоволяването. Това би могло да създаде трудности във по – късния им сексуален живот, свързани с неумението за общуване с човек от другия пол. За съжаление, мастурбирането не може да замени чувството на интимност и любов.

Няма коментари: