вторник, 4 ноември 2008 г.

Анасон (Pimpinella anisum)


Описание:Анасонът е едногодишно културно, тревисто растение.Стъблото му е изправено, цилиндрично, достигащо на височина до 60 см.В горната си част то е разклонено и голо.Листата са с различна форма, долните са закръглени, сърцевидни, едро назъбени, с дълги дръжки. Средните са плитко триделни. Горните са сложни - двойно до тройно перести, нарязани, почти приседнали. Цветовете са бели, дребни, разположени в сложни 8-12 лъчни сенници. Тичинките са 5.Плодчетата са със яйцевидна и обратно крушовидна форма, слабо сплескани в страни, по - широки към основата си.Разпространение:У нас анасонът не се среща в диво състояние, а се култивира в различни части на страната.Химичен състав:Плодът съдържа 2-6% етерично масло, около 10 - 30 % мазнини, холин, 20 % белтъци, захари, кумарини, стигмастерин, и др.Действие и приложение:Улеснява отхрачването при остри и хронични възпаления на дихателните пътища. Засилва стомашната секреция и тази на жлъчния мехур и премахва спазмите при хроничен гастрит, жлъчна дискинезия и жлъчно каменна болест. Етеричното масло действа пикочогонно и затова има добър ефект при възпаление, пясък и камъни във бъбреците и пикочния мехур. Поради естрогенното действие на дианетола, който се съдържа във етеричното масло.

Няма коментари: