четвъртък, 13 ноември 2008 г.

Законите на Мърфи за медицината


1. Ако лекарят открие в паметта си някаква латинска дума, това далеч не означава, че той знае реалното и значение.

2. Колкото са по-скучни и остарели списанията в чакалнята, толкова по-дълго ще чакате пред лекарския кабинет.

3. В последния ден от лечението хапчетата обикновено свършват.

4. Хапчетата преди ядене са най-гадни.

5. Дори водата придобива лош вкус, щом се взема по рецепта.

6. Ако вашето положение се подобрява, вероятно вашият лекар се е разболял

7. Лекарството е вещество, което, инжектирано в плъх, се превръща в научна статия; а ако превишите дозата - в научна степен.

8. Алкохоликът е лице, което пие повече от лекуващия го лекар

петък, 7 ноември 2008 г.

Пушенето


Тютюнопушенето е една от най-големите заплахи за здравето. Изследване, направено на половин милион пу­шачи, е доказало без всякакво съмнение, че рискът при тях от преждевременна смърт е два пъти по-голям, отколкото при същия брой непушачи. Особена форма на мозъчен кръ­воизлив е шест пъти по-вероятна при млади пушачи, а другиподобни проучвания са доказали, че заболявания, причи­нени от тютюна, поразяват смъртоносно 40% от пушачи­те, преди още да са се пенсионирали. Общо взето непушачите живеят поне 6 години по-дълго от пушачите. На пу­шенето се дължат сърдечно-съдови страдания като анги­на пекторис и сърдечен удар, сърцебиене, тромбоза, висо­ко кръвно налягане, нарушено кръвообращение, което на свой ред води до болки в прасците при натоварване, сенилна деменция, слепота, аневризъм на аортата; белодро­бни заболявания като хроничен бронхит и емфизема, гаст-роентерологични: възпаление на венците, лош дъх, язва; ракови заболявания на устната кухина, стомаха, панкреаса, дебелото черво, пениса, пикочния мехур, бъбреците, дро­бовете; сексуални смущения: недостатъчна ерекция, импотентност, ниска оплодителна способност.Освен че вреди на собственото си здраве, пушачът из­лага на опасност здравето на собствените си деца. Изслед­ванията показват, че:· 25% от смъртните случаи при кърмачета са причи­нени от излагане на цигарен дим· 4000 спонтанни аборта годишно са резултат от съ­жителство с пушач· малки деца в семейство на пушачи могат да разви­ят астма, екзема, кал в ухото· бащи, които пушат повече от 20 цигари на ден, са два пъти по-често подложени на риска да създадат деца със „заешка уста”, с увреждания на сърдечно­съдовата или на половата система· децата на пушачи са два пъти по-често застрашени от левкемия или лимфома (рак на лимфните възли) и с 40% по-склонни към мозъчни тумори· децата на страстните пушачи (11 и повече цигаридневно) са 1,7 пъти по-уязвими от всякакви злока­чествени заболявания от връстничетата си в семейс­тва на непушачи. Това положение е още по-сериоз­но при момченцата.Някои от тези рискови състояния се дължат на факта, че тютюнопушенето удвоява броя на свободните радикали, произвеждани в тялото всяка секунда. Те са причина за се­риозни генетични увреждания на спермата. Бащите, които продължават да пушат докато съпругата им е бременна, а и след като се роди детето, подлагат семейството си на постоянното въздействие на тютюневия дим, който се по­ема през плацентата, а впоследствие през белите дробове на кърмачето.

четвъртък, 6 ноември 2008 г.

Няколко бързи съвети за отслабване!


Трябва да имате висок метаболизъм за да губите тегло. За да засилите матеболизма си трябва да ядете често и на малки порции.


Яжте пълнозърнести храни, зеленчуци и богати на фибри плодове.


Никога не разчитайте на постенето ако искате да отслабнете, ще постигнете точно обратния ефект.


Включете в менюто си богати на фибри храни, те ще ви заситят за по-дълго време.


Яжте повече риба, тя съдържа полезни мазнини които са важни за вашата програма а отслабване.


Не яжте много яйца, те съдържат много калории.


Започнете деня си с половин чаша топла вода с мед.


Не се подлагайте на интензивни физически упражнения.


Не яжте когато сте ядосани или депресирани.


Избягвайте да ядете навън.

вторник, 4 ноември 2008 г.

СПИН


Синдромът на придобитата имунна недостатъчност се причинява от заразяване: с вируса.на човешката имунна не-достатъчност (HIV). Той поразява белите кръвни клетки, известни като СD4 (хелпер )лимфоцити и потиска имунитета към инфекции и отделни ракови клетки.Вирусът се явява в две разновидности - HIV-1 и HIV-2. Някои хора са заразени и с двата вида, а тъй като виру­сът лесно мутира, непрекъснато се откриват различни ща­мове и от единия, и от другия вид.На света има поне 13 милиона серопозитивни, най-много от които са в Африка на юг от Сахара (над 8 ми­лиона). В САЩ има най-малко един милион серопозитивни, а в Ню Йорк най-много млади мъже умират от СПИН. В Англия болестта се появи за първи път през 1982 г. и еже­годно се диагностицират по 4000 серопозитивни.

За вредата и ползата от мастурбацията...



Сексуалността се проявява по различен начин през различните възрасти. До появата на трудовете на Зигмунд Фройд се е считало, че децата нямат сексуални усещания преди настъпването на пубертета. Сега всеобщо разпространено е мнението, че и най-малките деца имат такива усещания и са много любопитни по отношение на секса. Все пак за децата сексуалността не е толкова важна част от живота им.
В юношеска възраст обаче нещата се променят. Сексуалната чувствителност се проявява много силно. Тя е важна част от цялостното развитие и достигане до пълна физическа и емоционална зрелост. Сексуалните интереси и желания, чувството за самоопределяне и болезнено изострена чувствителност към другия пол стават водещи моменти в относителното спокойствие на детството. Пред тийнейджъра се появяват и големи социални и емоционални предизвикателства. Именно през този период самозадоволяването или мастурбацията е както удоволствие, така и облекчение на острото сексуално напрежение. С настъпването на пубертета тийнейджърът е „обхванат” от сексуални усещания, които е трудно да бъдат овладени. Самият той се променя и изнервя. Контактите между подрастващите деца и родители стават трудни и почти невъзможни. Усещанията се предизвикват от случайно докосване, гледане на списания или филми със сексуални сцени, както и само при мисълта за някое момиче или момче. Сексуалната възбуда се придружава с ерекция при момчетата и мокрота във вътрешността на влагалището при момичетата. Онова, което изпитват, се нарича сексуален нагон – изключително важен етап в живота на всяко човешко същество. В тийнейджърската възраст този нагон е водещ и присъства в мислите, реакциите и действията.
В този период от живота си момичетата и момчетата, които имат сексуални усещания, започват да онанират. Едни - често и редовно, други по – рядко, но почти всички тийнейджъри минават през този етап от развитието си. Момичетата също мастурбират. Не всички. И със сигурност жените не са толкова много, колкото мъжете. Жените стигат до оргазъм обикновено по - бавно от мъжете, а има и много жени, които никога не са стигали до оргазъм. Напоследък мастурбацията става все по – приемлива практика като интимно поведение и много жени са се научили да мастурбират и така да постигат оргазъм. Това, което научат сами, после могат да покажат и на партньора си, за да изпитат максимално удоволствие. В онанирането няма нищо лошо. По отношение на мастурбацията има много митове, които съвременните научни схващания отричат. Онанирането не води до отслабване на зрението или на умствените способности, не изчерпва семенната течност у момчетата, не оказва никакво въздействие на сексуалният живот след време. Не можете да се разболеете от венерически болести.
И все пак какво смущаващо има във мастурбацията?Няма съмнение, че самозадоволяването е нещо твърде елементарно, което само намалява физиологичното напрежение, но не удовлетворява потребността от човешкото общуване и близост, което е възможно само в пълноценен сексуален контакт. Точно за това, въпреки удоволствието от онанирането, хората непрекъснато и почти цял живот търсят възможност за установяване на пълноценни междуличностни отношения с представителите на другия пол. Някои момчета срещат значителни трудности във запознанството и общуването със момичетата, което ги кара да съсредоточат сексуалната си активност изключително върху самозадоволяването. Това би могло да създаде трудности във по – късния им сексуален живот, свързани с неумението за общуване с човек от другия пол. За съжаление, мастурбирането не може да замени чувството на интимност и любов.

Правете любов и живейте дълго!!!


По време на секс в организма протичат благоприятни неврохимични реакции.Неврохормонът оксиоцин създава усещане за задоволство и удоволствие, намалява мускулното напрежение, действа върху рецепторите на половите хормони и подсилва връзката с обичания човек. Учените са установили, че между секса и здравето съществува пряка връзка.Ето няколко доказани от живота факта:1. Стоп на затлъстяванетоТридесет минути сексуална активност изгарят около 200 - 300 калории. Затова сексът може да ви помогне да поддържате формата си, особено ако сте активни, ако експериментирате нови пози и игри.2. Увеличава плътността на коститеПоловите хормони – естрогени, при жените и тестостерон при мъжете, регулират костната обмяна, благодарение на което костите са достатъчно плътни, за да издържат на натиск и удар. Сексът усилва производството на тези хормони и така пази костната система от остеопороза.3. Забавя остаряванетоБръчките се изглаждат – изследванията показват, че ако жените водят редовен полов живот, те изглеждат по – млади с 5–10 години.Тялото се очиства от токсините – увеличената активност на жлезите довежда до по – добра проходимост на порите на кожата, през които се отделят много токсини, а от това тялото и лицето младеят.Костите придобиват блясък, ноктите стават по – твърди и растат бързо.Редовният секс води и до повишено производство на колаген, който подобрява обмяната на веществата в кожата, овлажнява я, прави я гладка и нежна като коприна. Произведеният в ударни дози при половият акт прогестерон избавя лицето от пъпки. Ето защо хората, които редовно правят любов, изглеждат по – добре и имат по – високо самочувствие.4. Укрепва и активира имунната системаДоказано е, че ласките, които предшестват половият акт / любовната игра /, повишават устойчивостта на организма срещу вируси и инфекции.5. Удължава животаДоказано е, че два оргазма седмично при мъжете удължават живота им. В действителност чрез редовната сексуална активност намаляват сърдечно - съдовите болести.6. Регулира менструалния цикълЖените, които имат редовен полов живот, по – рядко се оплакват от проблеми с менструацията, обикновено имат редовен месечен цикъл и не страдат от болки през първите му дни.7. Влияе положително върху психикатаПри сексуално занимание усилено се изработват т.нар. хормони на удоволствието и доброто настроение. Един от тях – кортизолът, пази от депресия. Затова учените са установили, че сексуално удовлетворените личности значително по – рядко изпадат във депресивни състояния. Отделяните по – време на полов акт серотонин и допамин пък отнемат стреса, намаляват безпокойството, премахват напрежението, поради което хората, които редовно практикуват секс, са по – уравновесени. Човек с редовен полов живот не страда и от безсъние – ендорфините му осигуряват спокойна нощ.8. Укрепва връзкатаПравенето на секс позволява да се общува по – задълбочено чрез удоволствието. Затова е важно да продължите да го правите и да не преставате да се харесвате физически. Защото е вярно, че с времето придобиват важност други неща като съучастничеството, проектирането на съвместения живот, децата. Но ако при двойката липсва еротизъм, удовлетворението да сте заедно и да се оставите на удоволствието, все едно живеете с добра приятелка. Затова не преставайте да поддържате сексуален контакт.

Тайните на младостта

Международна група лекари, психолози и диетолози са разработили ”правила“, чието спазване може да удължи живота ни. Някои тайни на вечната младост:
• Сутрин не се излежавайте в леглото!
• Ранните разходки преди закуска са особено полезни.
• Проявявайте умереност във храненето!
• Активно се интересувайте от това, което става около вас и въобще по света!
• Пийте колкото може по-малко лекарства!
• Старайте се да не зависите от никого!
• Не пушете цигари!
• Пийте много течности, особено прясна вода!
• Измислете си интересно хоби!
• Всеки ден изяждайте по една ябълка или банан!
• Ходете много пеш и не се бойте от лекия физически труд!
• Пийте не много силен чай или кафе
• Всеки ден взимайте половинчасови топли (но не горещи) вани!
• Лягайте да спите само, когато ви се спи!
• Не пестете тока, в дома ви трябва да има много светлина!
• Много е важно да имате добри приятели.
• Спортувайте!
• Повече се смейте!
• Опитайте се да запазите тънка талия!
• Обичайте живота!

Анасон (Pimpinella anisum)


Описание:Анасонът е едногодишно културно, тревисто растение.Стъблото му е изправено, цилиндрично, достигащо на височина до 60 см.В горната си част то е разклонено и голо.Листата са с различна форма, долните са закръглени, сърцевидни, едро назъбени, с дълги дръжки. Средните са плитко триделни. Горните са сложни - двойно до тройно перести, нарязани, почти приседнали. Цветовете са бели, дребни, разположени в сложни 8-12 лъчни сенници. Тичинките са 5.Плодчетата са със яйцевидна и обратно крушовидна форма, слабо сплескани в страни, по - широки към основата си.Разпространение:У нас анасонът не се среща в диво състояние, а се култивира в различни части на страната.Химичен състав:Плодът съдържа 2-6% етерично масло, около 10 - 30 % мазнини, холин, 20 % белтъци, захари, кумарини, стигмастерин, и др.Действие и приложение:Улеснява отхрачването при остри и хронични възпаления на дихателните пътища. Засилва стомашната секреция и тази на жлъчния мехур и премахва спазмите при хроничен гастрит, жлъчна дискинезия и жлъчно каменна болест. Етеричното масло действа пикочогонно и затова има добър ефект при възпаление, пясък и камъни във бъбреците и пикочния мехур. Поради естрогенното действие на дианетола, който се съдържа във етеричното масло.

Алкохолна фиброза

В изпълнения с мастни изродени клетки черен дроб започва да се отлага съединителна тъкан (фиброза), дори и ако алкохолният хепатит не се е намесил. Фиброзата пречи на кръвоснабдяването на черния дроб, тъй като се притис­кат вливащите се в него кръвоносни съдове. Постепенно те се издуват, разширяват се и се изливат в хранопровода, от който започва бурно кръвотечение. Понякога фиброзата е прогресивна и води до цироза, особено когато зачес­тят пристъпите на алкохолен хепатит.

Компютрите...


Феновете на компютрите и преди всичко на Интернет се множат със скоростта на геометрична прогресия. Мъжете са пристрастени повече от жените. Категорично е доказано, че компютрите увреждат опорно – двигателния апарат, повишават кръвното налягане, предизвикват стрес, депресия, сериозни разстройства на нервната и сърдечно - съдовата система, импотентност, съсипва се имунната защита и др. Нещо повече появи се нова болест – маниакална Интернет – зависимост. Мнозина я сравняват с наркоманията и алкохолизма и я наричат електронен наркотик. Психолозите предупреждават, че Интернет може да унифицира мисленето ни и да превърне хомо сапиенс в биоробот. А пристрастяването към виртуалния секс променя психиката и води до пълна загуба на интерес към истинското полово влечение. Най – опасната за здравето част на компютъра е мониторът. Вредното електромагнитно поле на хардуера се разпространява във всички посоки. Компютърният синдром се проявява при всички, които стоят пред монитора на 6 часа дневно.Симптомите са:Намаляване остротата на зрението, забавено фокусиране, раздвояване на наблюдаваните предмети, бърза умора по време на четене и писане, зачервяване и болки в очите и др.Много хора страдат от разстройство на акомодацията и при всяко движение на очите върху страницата фокусът се размества. В такива случаи очните мускули трябва да коригират фокусирането. Това напрежение може да причини главоболие.Компютрите трайно увреждат детските очи. Доказано е, че всяко 3 – то дете се нуждае от специални очила за компютър, за да не развие късогледство.Интернет е важен фактор в съвременния живот, тоталното въздържане от него е невъзможно, но престоят пред монитора трябва да се сведе до минимум.

Хипократ


Родоначалникът на съвременната медицина е роден през 460 г. преди новата ера на о. Кос.Негово е определението за 4-те типа темперамент у човека.- холеричен , сангвиничен, меланхоличен, флегматичен.За делата си и творбите във т.нар. Хипократов сборник от 153 съчинения в 72 книги Хипократ е признат за баща на медицината. Известна е неговата Хипократова клетва. С която при дипломирането си се заклеват и съвременните медици. Освен знаменит лечител той е още мислител, реформатор и учен.Съветите, които ни е оставил, отдавна са влезли в учебниците по медицина, някои от тях се цитират като афоризми.Ето някои от тях:- Лекарят цери, природата лекува.- Човек е това, което яде.- Младият дух спасява съсипаното тяло.- Всичко е отрова зависи от дозата.- При тези, които имат болезнено страдание, а не чувстват болките си, духът е болен.

Изменения през пубертета


Най-забележимите изменения при момчетата настъпват между 12 и 17 години. Те се причиняват от тестостеро¬на и хормона на растежа и засягат всеки мускул и кост на тялото. Раменният пояс се разширява повече от таза, слабите момчета натрупват мускули, а при по-пълните маст ната тъкан намалява и те стават по-стройни. По-долу са очертани петте фази на развитие на половите органи на мъжа, като посочената възраст е приблизителното начало на периода:Първа фаза — докъм десетгодишната възраст пенисът, тестисите и скротумът остават почти непроменени.Втора фаза (10-13 години ) — скротумът и тестисите се. увеличават, като левият е малко по-ниско от десния а скротумът леко се набръчква и почервенява; започва сперматогенеза.Трета фаза (11-14 години ) — тестисите и скротумът нарастват още повече, пенисът започва да се удължава, а после и разширява в диаметър; поникват редки косъмчета в областта на гениталиите; появява се мъх по горната устна и бузите; по крайниците; и гърдите започва окосмяване.Четвърта фаза (13-17 години ) — продължава уголемяването на тестисите и скротума, който потъмнявали се набръчква още повече; пенисът расте и се оформя главич¬ката му: окосмяването навсякъде става по-гъсто, като се появява и в основата на пениса.Пета фаза (17-18 години ) — половите органи са на-пълно зрели; окосмяването на слабините е завършило; освен „мустаци", по лицето е поникнала и „брада".Мутиране на гласаТестостеронът уголемява ларинкса, удебелява и удължава гласните струни. Гласът става по-нисък и плътен, което се нарича мутиране. Процесът протича около 14-атагодина, но самите момчета не го усещат, тъй като се из¬вършва постепенно. Някои могат да се оплачат от стягане и пресипване, което преминава за няколко седмици и не е основание за тревога.

Високо кръвно налягане


Високото кръвно налягане (хипертонията) засяга около 20% от възрастното мъжко население. Тази болест е известна като тихият; убиец, тъй като се развива без симптоми и завършва с внезапен инфаркт или удар. Дори и кръвното ви налягане да е застрашително високо, вие може да се чувствате относително добре.Кръвното налягане се измерва съобразно с покачването на живачния стълб и се отчита в милиметри живак. То е най-високо, когато сърцето изтласква кръв по кръвоносната система, и най-ниско, когато сърцето е в покой между два удара. Стойностите на кръвното налягане са: висока (систолическо) и ниска - (диастолическо). Нормално младеж на 20 години би трябвало да има кръвно налягане 120/70 , а здравият 50-годишен мъж - 150/85.По нормите на Световната здравна организация хипертонията е кръвно налягане със стойности, по-високи съответно от 160 и 95. Систолическо кръвно налягане между 140 и 160 и диастолическо от 90 до 95 се смята за умерено или граничещо с хипертонията. Ето защо 50-годишен мъж с неконтролирано кръвно налягане може да прояви хипертония при стойности 180/100 и повече.Най-доброто сравнение за обясняване на високото кръвно налягане е с вода, която минава през маркуч: налягането й може да се повиши при увеличаване на притокаот крана или чрез притискане на маркуча и намаляване на диаметъра му. По същия начин кръвното налягане може да се покачи при по-интензивна работа на сърцето или при намаляване диаметъра на кръвоносните съдове.Стойностите на кръвното налягане варират силно през деня. Най-ниските стойности се отчитат по време на сън, а най-високите - около пладне или след като човек е бил буден близо 4 часа. Физическото натоварване при изкачва¬не на стълби или каране на велосипед временно увеличава кръвното налягане, но това е съвсем естествена физиоло-гическа реакция. Две дейности на мъжа обаче могат шеметно да повишат кръвното налягане: вдигане на тежести и полов акт. Но тъй като и тези състояния са временни, те не вредят на организма. Емоции от рода на гняв също могат да повишат кръвното налягане. Това се дължи на факта, че адреналинът и други хормони на стреса стимулират свиването на кръвоносните съдове и карат сърцето да бие по-бързо.

Ползата да се откажем от пушенето


Най-хубавата страна на това усилие е, че благотвор­ното му въздействие върху здравето настъпва незабавно.След 20 минути: Кръвното налягане и пулсът почти се нормализират.След 8 часа: Отровният въглероден окис в организма ви спада до нормално равнище, а живото на кислорода в кръвта се повишава оптимално.След 24 часа: Намалява рискът от сърдечен удар.След 48 часа: Нервните окончания започват да се възстановяват; обонятелните и вкусовите усещания се изострят, съсирването на кръвта се нормализира.След 72 часа: Дихателните пътища се отпускат и вие дишате по-леко; увеличава се обемът на белите дробове, кашлицата стихва, дишането става по-дълбоко, усеща се прилив на енергия.След 1-3 месеца: Кръвообращението ви се подобрява, ерекцията става по-твърда, значително се повишава кон­центрацията на спермата, ходите с по-голяма лекота, белите дробове функционират три пъти по-добре.След 5 години: Рискът от рак на белите дробове намалява двойно, понижава се рискът от преждевременно набръчкване на кожата.След 10 години: Рискът от рак на белите дробове спа-да до нормално ниво, предраковите клетки се заместват от нормални, рискът от друг вид раково заболяване (на устата, гърлото, пикочния мехур) също спада до нормално равнище.

Цироза


Алкохолната цироза е сериозно алкохолно заболяване. Среща се най-често при мъжете над 40, които са пиели .много още от младежките си години. Тя се развива в ре­зултат на умирането на чернодробни клетки, фиброзата, нарушеното кръвоснабдяване и отчаяните опити на част от чернодробните клетки да възстановят тъканта. Кръвос­набдяването на новообразуваните чернодробни възелчета е недостатъчно и гладните за кръв клетки продължават да умират. Това засилва фиброзата, която притиска още по­вече кръвоносни съдове. Получава се омагьосан кръг. Островчета възстановени чернодробни клетки биват об­градени от пояси съединителна тъкан. Черният дроб се спаружва и става на възли. Вследствие недостатъчното кръ­воснабдяване регенериралата тъкан престава да функци­онира нормално, засилва се натискът върху кръвоснабдяването от храносмилателния тракт и разширените вени в хранопровода се уголемяват. Далакът също се надува, в коремната кухина се събира течност и коремът се подува.Алкохолната цироза води до смърт от кръвотечение (често от хранопровода), от рак на черния дроб или от това, че черният дроб престава да функционира.Въздържанието от алкохол в напредналата фаза на за­боляването може да подобри състоянието на организма, премахвайки отровите, които увреждат чернодробните клетки. Срещу събирането на течност се дават диуретични хапчета, а кървящите вени подлежат на оперативна намеса. В по-напреднала фаза обаче присаждането на черен дроб е единствената възможност за дълготрайно излекуване. 50% от мъжете с диагноза цироза умират за пет години. Сами можете да разрешите алкохолния си проблем с помощта на един простичък въпросник, съставен от препатили събратя. Отбелязвайте с точка всеки положителен отговор.* Казвали ли сте си понякога, че трябва да намалите пиенето?* Досаждат ли ви хората, критикуващи ви, че пиете? Чувствали ли сте се виновен задето пиете?* Посягали ли сте някога към чашката рано сутрин, „за събуждане”?Ако сте събрали две или повече точки, вероятно има­те проблем с алкохола и е добре да се посъветвате с лекар.

Как да предотвратим или намалим високото кръвно налягане


Ние сме безпомощни да променим както генетичния си код, така и развитието си в зародишна фаза. Остава ни само да изменим начина си на живот, за да сведем до минимум риска от високо кръвно налягане в по-напреднала възраст. А ако вече го имаме - независимо дали е тревожно или умерено високо, длъжни сме да избягваме онези фактори от живота си, които биха го влошили още повече.За да предотвратим или овладеем високото кръвно налягане, е необходимо да намалим консумацията на сол - да не добавяме сол в ястията нито на масата, нито по време на приготвянето им и съзнателно да избягваме солени, консервирани, преработени, пушени или марино¬вани риби и меса, готови супи, колбаси.Тази профилактика може да намали систолическото налягане поне с 5 единици. Ако всеки се вслуша в този съвет, смята се, че честотата на ударите сред населението ще намалее с 26%, а на коронарна болест - с 15%. Солта може да се замени с подправки и вкусовите ни рецептори бързо ще се приспособят към това. Помага и поемането на храни, богати на калий. Калиевите йони се свързват с натриевите йони в кръвта. Бъбреците заменят калия с натрий при производството на урина, така че колкото повече калий поема човек, толкова повече натрий ще изхвърля. За жалост оба¬че и калият може да бъде вреден, така че е най-добре да го получаваме главно чрез храната. Особено богати на калий са бананите, сушените кайсии, плодовите сокове и млека, всички зеленчуци, гъбите, картофите и спанакът, пълнозър-нестите каши и - колкото да е странно - кафето.Ето оше няколко препоръки против високото кръвно налягане:• Намалете алкохола, ако прекалявате с него; ограничете се с 21 единици седмично, а ако можете, слезте и на 14• Свалете излишните килограми чрез спазване на диета и по-активно спортуване. Физическите упраж¬нения с продължителност поне 20 минути три пъти седмично могат от само себе си да намалят кръвното налягане. Добре е спортуването да предизвик¬ва увеличаване на пулса до 110-120 удара в минута и леко изпотяване.• Пушачите трябва да откажат цигарите. Високото кръвно налягане, съчетано с пушенето, уврежда кръвоносните съдове по-бързо, отколкото всяко от тях поотделно. Коронарната болест става почти неизбежна.• Ако нивото на кръвния ви холестерол е застрашително високо, трябва рязко да намалите приема на наситени (животински) мазнини. Прекомерната им консумация води до втвърдяване и удебеляване на артериите и често причинява коронарна болест.Ако промените начина си на живот и въпреки. това кръвното ви налягане за задържа твърде високо, имате нужда от медикаментозно лечение. То е важно за контролиране на състоянието и намаляване на риска от инфаркт, удар, сърдечни и бъбречни смущения и други проблеми, свързани с кръвоносните съдове.Целта на лечението е да се намали диастолическото кръвно налягане под 90 мм и/или да се смъкне систолическото - под 160 мм.Най-широко разпространените лекарства срещу висо¬ко кръвно налягане са диуретиците и бетаблокерите.

Амфетамини и екстази капан за тийнейджъри


Понятието „амфетамин” се използва за назоваването на голяма група стимуланти: амфетамини, декстроамфетамини и метаамфетамини. Различните видове амфетамини съдържат толкова сходни съставки и предизвикват такива ефекти, че дори най – опитните употребяващи може да не са в състояние да определят какво точно са приели.Амфетамините са стимуланти, обикновено произвеждани в несигурни, нелегални лаборатории. Стимулират централната нервна система и създават чувство за удоволствие и прилив на енергия, освобождаване от социалните норми, чувство за съвършенство и компетентност, сила. Ефектите са сходни със тези на кокаина, но са по-дълготрайни /от 4 до 6 часа/, в зависимост от дозата и силата не действие. Жаргонни имена:Скорост, кристали, стъкло, лед. „Лед”-ът / метаамфетамини с прозрачен, кристален вид, които се пушат/ е 100 % водеща до зависимост токсична форма.Амфетамините представляват капсули, дражета, таблетки, бял прах, солообразен парафин, парченца стъкло. Приемат се орално /през устата/, могат да се инжектират, пушат или вдишат.Нередовната им употреба повишава енергичността и употребилите се чувстват бодри, уверени и жизнерадостни.Когато ефектът се изчерпи настъпва състояние на депресия, отпадналост и голям глад. Дълготрайната редовна употреба води до необходимост от все по - високи дози, обърканост и психоза, наподобяваща шизофрения. Характеризира се с параноя /бодеж по кожата и зрителни халюцинации/. Крайно агресивното поведение е чест белег на дълготрайно злоупотребяващите амфетамини. Инжектирането или пушенето им води до моментален ефект – едно втурване, траещо само няколко минути, но описано като крайно приятно.Екстази /ХМТ, Алам, МДМА/ се извлича от метаамфетамин и амфетамин и спада към т.нар. „дизайн” дроги. МДМА /метилендиоксиметаамфетамин/ е синтетичен наркотик, действащ едновременно като стимулант и халюциноген. Предизвиква кувство на задоволство чрез въздействие на сетивните тъкани и органи, или състояние на крайна възбуденост и енергичност, изразяваща се във многочасово танцуване.Този наркотик изчерпва важния за мозъчната дейност серотонин, който регулира настроението, съня, хранителните навици, мисловния процес, прогресивното поведение, сексуалните функции и болковата чувствителност.

Факти, свързани с тютюнопушенето


Глобални факти:
В световен мащаб около 1.1 милиарда хора пушат.
На всеки десет пушачи повече от осем живеят в развиващи се страни.
Около 500 милиона живи хора в настоящия момент ще бъдат убити от употребата на тютюн. Половината от тях са деца.
Тютюнопушенето убива около 5 милиона хора годишно. До 2030 тази цифра ще се увеличи на 11 милиона хора годишно.
Всяка година са поставени диагнози за около 1.2 милиона нови случаи на рак на белия дроб.
Сърдечно съдовите болести убиват годишно около 17 милиона хора. На всеки от пет смъртни случая четири се падат на страните с ниски доходи.
Повече от 770 милиона деца в световен мащаб са изложени на действието на пасивното тютюнопушене.
Индустрия:
Индустриално произведените и ръчно направените цигари представляват 85 процента от общата употреба на тютюн.
Цигарените угарки представляват една пета от събраните отпадъци по Международния проект за почистване на крайбрежните ивици.
През 1998 година общите приходи на най-големите световни компании - производителки на цигари “Филип Морис”, “Джапан Табако” и “Бритиш-Американ Табако” възлизат на 88 милиона щатски долара.
Производството на тютюневи изделия се счита за причината за унищожението на една осма от дърветата в световен мащаб.
През 1995 г. са употребени 5,5 трилиона промишлено произведени цигари в световен мащаб.
Тютюневата промишленост вече допуска, че пасивното тютюнопушене причинява болести.
Политика:
Европейският съд взе решение, че обозначенията на цигарите като “леки” и “ултралеки” са подвеждащи и предприе мерки за повсеместната им забрана в страните-членки на Европейския съюз.
Увеличаването на цената на тютюневите изделия посредством данъци е сред най-ефективните начини за намаляване на тяхната употреба. Тази политика е особено ефикасна за предпазване на младите хора да започнат да пушат.
Всеобхватна забрана на рекламата, спонсорството и промоцията на тютюневи продукти е ефективен начин за редуциране на тяхната употреба.
Много от токсините в тютюневия дим представляват невидим газ без миризма, който не е възможно да се премахне от климатична инсталация.
Повишаването данъците от тютюна с 10 % би запазило живота на 16 милиона хора по целия свят.
Икономика:
Всяка година тютюневите изделия нанасят около 200 милиарда щатски долара общи нетни загуби на световната икономика.
Една трета от продаваните цигари по света са незаконно търгуване. Те избягват данъци и митнически ограничения.
Пушачите се хоспитализират много по-често от непушачите и отсъстват по-продължително време от работа поради болест.
В страните с високи доходи около 15 процента от всички разходи на системата на здравеопазването се насочват към пушачите.
Незаконният внос на цигари причинява всяка годна около 6 милиарда евро загуби от несъбрани данъци в страните от Европейския съюз.
Здраве:
Около половината от редовните пушачи в крайна сметка умират от употребата на тютюн, като загубват средно около 16 години от своя живот.
Употребата на тютюн е причината за поне едно раково новообразувание на всеки седем в световен мащаб, включващо карцином на белия дроб и дихателните пътища, на главата, на бъбреците, на пикочния мехур, на шийката на матката.
Тютюнопушенето е основната причина за сърдечните заболявания.
Тютюнопушенето причинява импотентност при мъжете. Мъже, които пушат, когато са на 30 или 40-годишна възраст, са 50 процента по-предразположени към импотентност.
Пасивното тютюнопушене причинява рак на белия дроб и болести на сърцето.Колкото повече цигари се пушат в едно домакинство, толкова по-голям е рискът за смъртност, изчислен към едно болнично легло.

Хомосексуализъм

Еволюцията на човешкото сексуално поведение е сло­жен процес. Той се определя от инстинкта, от начина на живот, вероятно от генетични фактори, от обществената среда и от наличието на партньори от предпочитания пол.Често се твърди, че 10% от мъжете имат хомосексуал­ни влечения, но това са занижени данни. Ако се включат и онези, които са имали поне една хомосексуална връзка в юношеството си, процентът вероятно ще нарасне.Кинси, един от първите сексолози, е установил в про­учванията си, че 37% от мъжете, които е изследвал или разпитвал, са преживели най-малко един хомосексуален оргазъм. Не може да се съди за достоверността на подоб­ни анкети, тъй като тяхната искреност е доста съмнителна.Хомосексуалното поведение не е еднообразно и може да се проявява в различни форми:• преобладаваща хетеросексуалност с отделни хомо­сексуални връзки• еднакъв брой хетеро и хомосексуални връзки• преобладаващо хомосексуална полова активност с откъслечни хетеросексуални контакти• изключителна хомосексуалност.Невинаги сексуалните влечения и предпочитания съв­падат с характера на сексуалното поведение. Доказателство за това разминаване е широко разпространената хомосек­суалност в затворите и, обратно, безусловната хетеросек­суалност на мъже, потискащи интереса си към своя пол само под влияние на обществения натиск.Според някои теории хомосексуалността е биологич­но явление с физиологична основа. Сексуалните рецепто­ри на някои мъже например откликват само частично на сексуалните хормони, което води до липса на хормонално обусловено влечение към партньорка от противоположния пол за продължаване на рода.По-нови проучвания навеждат на заключението, че сек­суалното поведение е подвластно на мозъчни центрове. Центърът за мъжко поведение, съдържащ андрогенни рецептори, се намира в предната мозъчна част на хипоталамуса. Женският център е в така наречената вентромедиална, централна, част на мозъка. Смята се, че тези центро­ве се развиват в зависимост от нивата на сексуални хор­мони, които им въздействат в началния период на зародишното оформяне. Реакциите зависят от успешното вза­имодействие между сексуалния хормон и съответните рецептори. Логично е, следователно, всякакви несъответс­твия при реакциите на рецепторите в тази област да дове­дат до хомосексуално вместо хетеросексуално поведение.Тази теория бе подкрепена напоследък от откритието, че при хомосексуалните мъже една зона в предната част на хипоталамуса анатомически е оформена като при жените, а не като при останалите хетеросексуални мъже. Намиращата се там колония от клетки (INAH-3) е по-мал­ка по размер при хомосексуалните мъже (колкото е при жените), а друга — супрахиазматичното ядро — е два пъти по-голяма.Нещата не са чак толкова прости, разбира се, още повече, че разликата в размерите може да е въпрос на чис­то техническа неточност. Установено е още, че „кабелите" от нерви, свързващи лявото и дясното полукълбо на мозъка, са по-дебели при хомосексуалните, отколкото при хетеро­сексуалните мъже.Изследването на 28 двойки еднояйчни близнаци от мъжки пол е доказало, че ако единият брат е хомосексуален, при другия вероятността от същото е три пъти по-голяма, отколкото при нееднояйчните близнаци. Това говори за ге­нетичен компонент на явлението. Учените се надяват след­ващата стъпка да е откриването на специфичните гени, обуславящи хомосексуалното поведение. Тогава то ще се окаже равносилно на това човек да е левак, десняк, или да може да си служи еднакво добре и с двете ръце.

История на презерватива



Предполага се, че (мъжкият) презерватив е изобретен от италианския анатом Фалопиус през 16-ти век. Той пред­писвал ленени шапчици, импрегнирани със специален разтвор, за предпазване на необрязаните мъже от сифилис. Те се надявали на главата на пениса и кожичката се при­дърпвала отгоре. Страничният контрацептивен ефект бил забелязан по-късно, и то съвсем случайно. До 18-и век презервативите все още са служели за пред­пазване от сифилис, макар че Казанова е използвал кондоми от овчи черва или рибешка кожа, за да спести на неж­ния пол всички опасения".Ето едно предписание за направа на презерватив от средата на 19-и век:„Вземете овче сляпо черво, измийте го първо с вода, обърнете го навън и навътре, продължавайте проми­ването вече със слаб соден разтвор, който сменяйте на всеки четири или пет часа 4-5 пъти последователно. След това с нокът отстранете мукусната мембрана, сулфирайте го, измийте го с чиста вода, после със сапун,изплакнете, надуйте го и го изсушете. След това отре­жете необходимата дължина и прикрепете лентичка към отвора. Използвайте го за предпазване от инфек­ция или бременност."Любопитно е, че четири старинни презерватива нас­коро са продадени на търг в „Кристи". Три от средата на деветнайсети век, изрисувани с еротични сцени, достигна­ли цена 2400 лири парчето, а една илюстрирана френска версия се продала за рекордната сума от 3300 лири.Предполага се, че съвременните предпазители са из-мислени от някой си: д-р Кондом, придворен лекар на крал Чарлс II. По-вероятно е обаче наименованието кон-дом да идва от латинската дума за съд — соndus.През 80-те години на 19-и век нивото на раждаемост­та във Великобритания и в цяла Европа чувствително намаляло. Една от предполагаемите причини за това било леснодостъпното предпазно средство за многократна употреба, което не пречело на сексуалното удоволствие, било дискретно и не причинявало болка, макар че изобщо не прилягало добре. „Авторитетът" на презерватива бил повдигнат и от присъствието на многоцветния лик на кра­лица Виктория върху опаковката. СЪВРЕМЕННИТЕ КОНДОМИ: Съвременните кондоми се правят от висококачествен предварително овлажнен латекс. Навсякъде по света са раз­пространени два стандартни размера според широчината (52 мм и 49 мм), но с различни дължини. Има и неовлажнени презервативи, както и кондоми, овлажнени с нонок-синол-9 спермицид или с неспермицидална течност (ск-70) за алергичните към спермициди. Голямо е разнообра­зието по отношение на изработката и оцветяването във всички багри на дъгата — до фосфоресциращи в тъмното. Може би най-новото изобретение в тази област е музикалният кондом. Изработен специално за тези, които обичат музикален съпровод, той съдържа пиезокристален звукообразуващ микрочип и може да възпроизведе всякаква ме­лодия или словесно послание. Получил е американски патент. Наскоро се е появил дори и презерватив, който из­дава звук, ако се пробие по време на полов акт.Ако се използват внимателно, презервативите допус­кат само 2% "фалове". При положение че се пипа грубо с ръка или не се постави навреме, процентът на „фаловете" скача на 15. Приблизително един на всеки 12 кондома се скъсва по време на употреба, въпреки че е електронно тестуван за здравина. Скъсването става обикновено, когато се използва на сухо, т.е. без овлажнител на водна основа, Най-добре е да се използват презервативи със спермицидно желе на водна основа като допълнителна защита в слу­чай на пробив.Препоръчва се латексовите кондоми да се използват само с овлажнители на водна основа (като КУ-желето). Мазилата на минерална основа ( като бебешко олио, желе от петролни продукти, някои спермицидни кремове )увреждат латеска и могат дори да го разтворят. Тестовете са показали, че минералните масла намаляват здравината на презерватива до 95% за 15 минути.

Алкохолът


Алкохолът е опиат, който изисква предпазливо отно­шение. Докато в безвредни за здравето количества той мо­же да намали риска от инфаркт, прекомерната употреба води до високо кръвно налягане, намалено ниво на тестостерона, потискане на сексуалното влечение, импотентност и бедно съдържание на сперма. Нещо повече, полученото при разграждането на алкохола вещество (ацеталдехид) е отрова за клетките, която уврежда черния дроб, мозъка и сърдечния мускул.Най-удобният начин да следите какво количество ал­кохол приемате, е да пресмятате колко единици сте погълнали за една седмица:1 единица алкохол = 100 мл (една чаша) вино = 50 мл („малко”) шери = 25 мл (общоприетата по светамярка)концентрат = 300 мл (малка бутилка) бира.Единицата алкохол обикновено се нарича питue.Максималното здравословно количество алкохол за един мъж седмично обикновено възлиза на 21 единици.Много мъже имат склонност да подхождат по-внимател­но към силните питиета и да подценяват въздействието на бирата. Например мъж, който изпива две бутилки бира, приема почти 4 единици алкохол. Мъж, който изпива две чаши вино и една двойна водка, също получава 4 единици.От някои проучвания напоследък излиза, че мъжете могат да изпиват и по 30 единици на седмица, без да уве­личават риска от сериозно заболяване. Докато обаче тези проучвания се потвърдят, все пак е по-разумно да се спре на 21 единици.Други изследвания показват, че мъже, които пият по­вече от литър и половина бира на ден (шест единици), садвойно по-застрашени от внезапни сърдечни проблеми с фатален изход, отколкото пиещите умерено (около един литър - от две до четири единици на ден).Гуляйджиите и онези, които се отдават на яко пиене през почивните дни и по празниците, са също с повишен риск от внезапна смърт. Няма съмнение, че приемането на повече от 50 единици алкохол седмично сериозно ще увреди вашето здраве. Единственият алкохол, за който би могло да се каже, че има благотворно влияние върху здравето, е червеното вино, приемано, разбира се, в уме­рени количества. Интересно е, че в САЩ дори разрешават на винопроизводителите да отбелязват на етикетите върху бутилките с червено вино „Полезно за здравето”. Най-мал­ко 20 изследвания по цял свят показват, че едно умерено количество алкохол (2 до 4 единици на ден) намалява с 40% вероятността от коронарни сърдечни заболявания. Особено полезно е ежедневно да се пие червено вино на трапезата. Според един специалист по гореспоменатите заболявания „половин бутилка хубаво червено вино с обяда е добро профилактично средство срещу Опасността от по­вишаване на холестерола”.Звучи успокоително, наистина, но всъщност не само на алкохола във виното се дължи неговият предпазващ ефект. Червеното вино, безалкохолното червено вино и чер­веният гроздов сок съдържат множество редки антиоксиданти, които вероятно осуетяват окисляването на холесте­рола в кръвта и предотвратяват втвърдяването на артериите. Те намаляват гъстотата на кръвта и с това снижават риска от тромбофлебити.Установено е, че в червеното вино има антиоксиданти, по-мощни от витамин Е. Едни от тях са процианидите, чиято концентрация е 1 грам на литър. Тези полифеноли са мощни антиоксиданти и убийци на свободните радика­ли. Другите са фитолаксини - естествени противогъбични фактори в люспите на гроздето. При производствотона червено вино люспата се мачка по-продължително, от­колкото когато се прави бяло вино или шампанско, което увеличава концентрацията на тази съставка.Разпространено е убеждението, че поето с храната, чер­веното вино разгражда мазнините и забавя абсорбирането на хранителните вещества. Вследствие на това алкохолът и антиоксидантите по-продължително време предпазват кръвта от сгъстяването, съпровождащо абсорбирането на мазнините.Колкото и насърчително да звучи всичко това, не мо­же да се отрече, че на?? една четвърт от постъпващите в болница страдат от алкохолни увреждания. Пристрасте­ните към чашката страдат от следните четири патологич­ни състояния:

* увеличен черен дроб

* алкохолен хепатит

* чернодробна фиброза

* цироза.

Любовната игра - висш пилотаж в секса



Любимецът на жените в миналото - Казанова, бил известен най-вече като майстор на любовните прелюдия. Неговата способност да омайва жените била толкова голяма, че самият последващ любовен акт оставал на заден план. Много от неговите любовници достигали до пълно задоволяване на страстта си и достигали до оргазъм много преди самото съвокупление.За него те просто нямали повече сили и заспивали изтощени. Любовната прелюдия не се отдава на всеки и за това я определят като висш пилотаж във секса. Съществува мнението , че добрият секс изисква добра любовна прелюдия, а съвършеният секс - съвършена предварителна любовна игра. Никой не може точно да определи къде свършва прелюдията и къде започва същинският полов акт. Какво представлява самата любовна игра? Може да се приеме, че тя започва от първия миг на привличане, от първото мигновено разменяне на погледи, от първият жест на внимание и комплименти. От момента, в който и двамата са почувствали в себе си непреодолимото желание за усамотяване и правене на секс, започва същинската любовна игра. Нейната многообразност и липса на правила й придава необикновена привлекателност и загадъчност. Причината е във импровизациите и любовните фантазии на двамата партньори, а това я прави в повечето от случаите неповторима.Всичко започва от първото забелязване, от първият контакт. Получи ли се химията на любовното привличане, реакцията развитие.Ако добавим катализатор (любовната игра) скоростта на развитието й става светлинна.


Любовният танц е една нежна и чувствена прелюдия към желанието за усамотяване. Любовните комплименти, нежното докосване по ръката или рамото, лекото и същевременно мъжко притискане на женското тяло кара жената да потръпва от удоволствие и желание за ласки. Единствено измъкването от шумния купон и усамотяване у дома може да продължи обещаващото начало на вечерта. Там можете да направите чувствена вечеря на свещи, след което започнатият танц да намери своето естествено продължение в еротичен стриптийз. Голотата, страстният танц, подходящата музика и атмосфера бързо довеждат и двамата до състояние, което ги кара да се хвърлят в бездната на ласките.Тук жената може да вземе инициативата и да започне да прави лек еротичен масаж на партньора си. Французите го наричат “паешка стъпка” и се характеризира в това, че пръстите не докосват кожата, а само върховете на косъмчетата по нея. Докосването е толкова леко, че масажираният трябва да се концентрира, за да го усети. В това е и тънкостта на възбудата - в очакването на сексуалното възбуждане. Да не забравяме ефекта на целувката. Проникването на езика на мъжа в устата на жената символизира самият полов акт и всъщност демонстрира мощта и силата на мъжкото проникване. Внимателно и нежно целувайте с език меката част на ушите на жената, но никога не издишвайте във тях, за да не провалите всичко постигнато до момента. Един друг вариант е “ледената целувка”. Мики Рурк и Ким Бейсинджър в класическия еротичен шедьовър “Девет седмици и половина” ни я демонстрират заедно с еротичните си фантазии, летейки с “висшия пилотаж на любовната игра”. Докосвани и галени със бучка лед, зърната на гърдите на партньорката му се еректират и втвърдяват за секунди и остават такива за дълго време. Заедно със настръхването на кожата и косъмчетата по нея те са един силен дразнител, водещ ескалация прага на възбудата. Някой двойки практикуват поставяне на малка бучка лед във влагалището на жената и твърдят, че удоволствието е неописуемо. Обливането на женските гърди и гениталии с течен шоколад и облизването им бавно и чувствено има ефект на рязко “излитане в Космоса”. Така наречения кунигулус (облизване на вулвата) много често включва различни храни и плодове със нежен аромат (мед, сметана, сладолед, течен шоколад, ягоди, банани и др.). Когато ролите се разменят и започне оралното стимулиране на пениса от жената (фелацио), могат да се опишат всевъзможни начини за “френска любов”. Контраст между топло и студено се постига, когато жената смуче пениса на мъжа с бучки лед в устата. Тук се появява майсторството на жената - да доведе партньора си до ръба на оргазма, а след това да не го допуска. Колкото по-дълго време жената задържи мъжа до ръба на оргазма му, толкова удоволствието е по силно и неповторимо. Когато мъжът поеме отново инициативата, той трябва да се съсредоточи върху няколко основни точки: устата, зърната на гърдите и клитора. Женските гърди, особено зърната им са особено ерогенна зона при жената. Подходящото им стимулиране, без да се причинява болка от стискане или много силно хапане, възбужда с неподозирана сила партньорката ви. Нежното докосване на клитора много скоро ще я накара сама да започне да го гали и да мастурбира. Понякога тя може да постигне оргазъм (особено ако е с преобладаващо клиторно възбуждане).



Краят на любовната игра зависи само от вас и е в силата на вашите ласки и умения в любовта.



Да се предпазим от медицински грешки


Медицинските грешки възникват тогава, когато даден ход, предварително планиран като част от комплекса на медицинското обслужване, се оказва неуспешен. Или ако още от самото начало е подходено погрешно. Къде и в кого е вината? Как да се предпазим?1. Участвайте активно при определяне на най – подходящия вариант за собственото ви лечение.2. Информирате подробно лекуващите ви лекари за всички лекарства, които взимате.3. Винаги предупреждавайте лекаря в случаи, че сте алергични към неща или имате непоносимост към дадено лекарство.4. Много важно е вие да можете да разчетете написаната рецепта. Нечетливият почерк би могъл да затрудни фармацевта, натоварен да я изпълни.5. При получаването му в аптеката винаги се информирайте относно качествата на медикамента и срока на годност и каква е оптималната дозировка. Изследване на американски учени показва, че в основата на 88% от медицинските грешки стои приемът на погрешно лекарство или на погрешна доза.6. Ако не разбирате написаното на опаковката на лекарството – питайте!7. В случай, че ви е предписано течно лекарство, уточнете как да го дозирате.8. Изисквайте писмена информация относно евентуалните странични ефекти на дадения медикамент. Доказано е, че писмените инструкции за качествата на лекарствата помагат на пациентите да разпознаят симптомите на страничните ефекти и да подадат правилна информация на лекуващия, на личния лекар и на фармацевта.9. Говорете открито и задавайте въпроси винаги, когато нещо не разбирате или изпитвате съмнения. Вие имате пълното право да изисквате информация от всеки, който се е ангажирал с вашето здравословно състояние.10. Не забравяйте, че „повече” не винаги означава по-добре! Трябва да знаете дали едно изследване, манипулация или вид терапия са наистина необходими и как точно ще ви помогнат.

Лесноизпълнимо упражнение за релаксация


Намерете някакво спокойно и топло място, където мо­жете да се излегнете. Това упражнение е особено ефикасно след топла вана.Свалете обувките си и тесните дрехи, най-вече колана и вратовръзката си. Ще работите върху тялото си, стягай­ки и отпускайки различни групи от мускули, за да намалите напрежението. Затворете очите си и останете така през ця­лото време.Първо вдигнете ръце и ги сгънете в лактите. Стиснете здраво юмруци. Концентрирайте се само върху напреже­нието в тези мускули.Вдишайте дълбоко и бавно. Когато издишате, започ­нете да се отпускате и оставете напрежението да се изниже от ръцете ви. Разпорете юмруци и свалете ръцете до тялото. Почувствайте напрежението, което излиза от тях, докато пръстите ви не започнат да изтръпват. Можете да получите усещането, че ръцете не ви принадлежат. Продължавайте да дишате леко и бавно.След това напрегнете раменете и врата си. повдигай­ки раменете колкото може по-високо. Почувствайте нап­режението в главата си, раменете, врата и гръдния кош. Задръжте така за момент. След това бавно оставете нап­режението да отмине.А сега повдигнете главата си и я наведете напред. По­чувствайте напрежението във врата си. Стегнете всичките си лицеви мускули. Стиснете зъбите си, намръщете се и стиснете очите си. Почувствайте напрежението на лицето си, обтегнатостта на кожата и челюстта и бръчките на веж­дите си.Задръжте това напрежение за няколко секунди и след това започнете да се отпускате. Докато напрежението ви се освобождава, ще почувствате приток на топлина в главата си. Ще усещате главата си тежка и наистина отпусната.Продължете по този начин да работите върху муску­лите на гърба, като издърпате назад раменете и врата си и изпъчите гърдите си. Задръжте така известно време, пре­ди да се отпуснете на постелката. Проверете дали ръцете, главата и вратът ви са все още разхлабени.Стегнете корема си колкото можете по-силно. Когато издишвате, бавно отпуснете мускулите и почувствайте как напрежението ви се източва. Сега издуйте стомаха си. За­дръжте това напрежение за няколко мига и след това бав­но се отпуснете. Следете напрежението да не завладее органите, които вече сте релаксирали.Сега се концентрирайте върху краката си. Насрочете върховете на пръстите си към вас и почувствайте опънатостта на краката си отдолу. След това опънете пръстите към земята и почувствайте обтегнатостта на краката си отгоре. Останете така за известно време, а след това вдиг­нете краката си във въздуха - заедно или поотделно. За­дръжте така, после отпуснете краката си долу, за да почи­нат.Отпуснете бедрата, седалището, прасците и стъпала­та си. Оставете ги да се огънат под собствената си тежест. Почувствайте как напрежението преминава през бедрата и се изнизва през пръстите ви. Бедрата ви ще станат тежки и отпуснати. Пръстите ви може да изтръпнат.Сега трябва да усещате цялото си тяло много тежко имного отпуснато. Дишайте бавно и спокойно и почувст­вайте как цялото насъбрано напрежение изчезва.Представете си, че лежите насред топла, слънчева по­ляна и наблизо нежно ромоли поточе. Релаксирайте поне 20 минути, като проверявате дали в тялото ви все още има напрежение, и повторете, aкo е необходимо, упражнението напрягане-отпускане.

Симптоми на заразяването с вируса на човешката имунна недостатъчност.


Началните стадии на инфекцията преминават без осо­бени симптоми. След два-три месеца организмът започва слабо да атакува вируса с антитела, но в повечето случаи това не може да ликвидира инфекцията. Антителата обаче са важен признак, че организмът е бил изложен на инфек-цията. което се установява с изследване на кръвта или слюнката, Открият ли се антитела в кръвта, за. човека, се казва, че е серопозитивен.Някои хора развиват неспецифично краткотрайно заболяване, известно като мононуклеоза. Острата инфекция се проявява две до шест седмици след заразяването и се състои от треска, възпалено гърло, обща отпадналост и болки в ставите. Лимфните възли могат да се увеличат. В отделни случаи се появява и неспецифичен обрив по тяло-то и горната част на крайниците. Обикновено на това със­тояние не се обръща особено внимание и се смята за грип.При някои серопозитивни може с години да не се про­явят симптоми, при други се наблюдавано отслабване, фебрилни състояния, нощно изпотяване или безпричинна диария.Със засилване на активността си вирусът атакува и уби­ва все повече имунни клетки СВ4. Техният брой бързо намалява, а заедно с това и способността им да се борят с инфекцията. Болният загубва устойчивостта си на инфек­ции и започва да страда от необичайни за здравите хора заболявания. Това е същинската фаза на СПИН.Симптомите, доказващи, че става дума за СПИН, са постоянни инфекции като стоматомикоза в устната кухина, гъбички по кожата, упорит херпес, атипични пневмонии, косместа левкоплакия (белезникави, сякаш окосмени плаки по езика и вътрешната страна на бузите )и саркома на Капози - моравочервени петна по кожата и вътрешните органи.По-новите изследвания показват, че при значителен брой мъже, заразени с вируса на СПИН, болестта не се развива с години. От 562-ма пациенти в Сан Франциско 31 нямат симптоми на СПИН цели 10 години след като са били заразени, а 12% все още имат нормален брой СD4 кръвни клетки.В Милано лекарите установили, че от 111 заразени мъ­же 20% няма да развият симптоми в продължение на 25 години. Това дава основание да продължава търсенето на онези фактори в имунната система или начина на живот, които биха предотвратили развитието на болестта.

Диетите отстъпват пред здравословното хранене.


Желанието да се спазва ограничаваща диета все повече отстъпва пред стремежа към здравословно хранене, твърдят американски наблюдатели.
29% от мъжете и 19% от запитаните 26 000 души са отговорили, че се подлагат да диета, за да намалят теглото си. Същите проценти преди 10 години са били съответно 35 и 23.
“Проблемът с диетите идва от това, че хората се чувстват подведени или дори разочаровани, защото не постигат обещаните резултати. Разбира се, обяснението за неуспеха могат да са много и различни, но дори да виждат полза от спазването на някаква диета, хората все по-често смятат това за временно решение по пътя към здравословния начин на живот”, коментират авторите на изследването пред Ройтерс.
Подобряването на общото им здравословно състояние е най-важната мотивация за 68% от тези, които са на диета, показват още данните. Според тях най-голям брой от спазващите диета са си я създали сами, след като са прочели внимателно етикетите на различни продукти и са се съобразили с поставената си цел.1/3 от тях твърдят, че диетата им е основана на ограничаване на порциите, а само 9% признават, че диетата им е силно ограничаваща, защото изисква драстично намаляване на калориите или елиминиране на цяла група хранителни вещества – например въглехидрати.
8 от 10 души, подлагащи се на диета, имат за цел едновременно да намалят килограмите и да придобият полезни за здравето им хранителни навици – знак, че все повече се увеличава разпространението на схващането, че здравословното тегло не предполага непременно слабо тяло. В тази връзка за 10 години наполовина (от 50 на 25) е намалял процента на хората, които заявяват, че намират някого за непривлекателен, ако има тегло над нормата.